we are the innovators

Gymmade idag, så jävla skönt. Det jag ändå saknar mest här ute på vischan är yoga, har blivit hur stel och hur seg som helst med tusen tankar i huvudet (så det blir nästintill kortslutning) och några yogapass i veckan skulle vara underbart. Här i sunklägenheten är det rätt svårt att få tyst med så tunna väggar som det är, så koncentrationen störs hur lätt som helst. Kanske någonting att efterlysa mer offentligt? Ja, definitivt. Tror många fler människor än man tror skulle nappa på det, kanske inte direkt, men iallafall efter ett tag. Och det är ju jävla skönt att bara koppla bort allt utom sig själv (och få en stark och smidig kropp på köpet).

Röda Korset i Mora har blivit mitt andra hem. Finns så sjukt mycket fina och unika grejer där, allt för en billig peng oavsett pris i handeln. Det är också underbart att bara gå in där och plocka ihop en helt egen stil, med lite fantasi funkar allt. Just nu är jag på jakt efter någon frän, stor stickad tröja som kan värma mig i vinter. Eller faktiskt redan nu, när jag gick till bussen i morse var det frost ute och längre upp i Dalarna har det den här helgen fallit upp till 3 dm snö. TRE DECIMETER. I SEPTEMBER. Insaaaane.

Nu ska jag steka ägg och sedan till tvättis, sayonara!

We are the innovators
They are the imitators
Come on
Hey don't you know how we started...
We forgot about love
But weren't broken hearted


street spirit (fade out)



mykonos

Äntligen förstår jag matten! Fyfasen vad bra. Nu är jag inte alls lika orolig över att det är matteprov nästa vecka, känns nästan ganska bra faktiskt. På fredag ska jag till syon och prata om min framtid (oj, vad vuxet det låter) och kolla upp vad för möjligheter till en karriär utomlands som finns efter gymnasiet. Jag vill ju på något sätt ut i världen, se andra platser och kulturer och lära mig språk. Det känns som någonting för mig. Jag hoppas det finns någonting som passar bra som jag kan ha som mål, för har man ett mål blir det lättare med allt annat när man har någonting att sträva efter.

I oktober är det dags för Miljötinget 2010 i Ludvika, jag vill så gärna åka dit! Verkar sjukt grymt. http://miljotinget.se/ för den som är intresserad.

Fleet foxes, de absolut bästa just nu.


As you fly your kite i shun the sight

De senaste dagarna har jag gått mycket inne på Röda Korset i Mora. En ren guldgruva, som jag nu har återupptäckt. Har fyndat så otroligt mycket grejer där för minimala priser (eller vad sägs om en tjocktröja + frän tisha för 60:- sammanlagt?) och jag ser nya pärlor hela tiden. Jag måste gå dit och bara titta en hel dag någon gång, för det är oftast när jag väntar på bussen som jag går in där, alltså är jag under tidspress eftersom bussarna inte går var tolfte minut som jag är uppväxt med. (Fattar inte hur man kunde klaga för det då!)

Hade spanska idag, där jag fascinerades över hur duktig jag faktiskt har blivit på språket. Vi fick under en tidigare lektion skriva flera meningar på svenska i preteritum, som man sedan lämnade in till läraren och sen delade hon ut allas meningar till de andra i klassen. Sedan skulle vi översätta det som stod där, och jag som känt att jag inte lärt mig någonting blev glatt överraskad när jag jämförde mina resultat med facit och märkte att bortsett från några slarvfel inte hade alls så många fel som jag innan trodde. Helt frikkin amazing.

Och förresten så är det helt förjävligt att Sverigedemokraterna har kommit i riksdagen.

ain't this just like the present, to be showing up like this?

Tar avstånd från allt som har med skola att göra. Plugget har totalt försvunnit från min dagliga repertoar. Ibland är det nog bra och ta en paus dock, så man inte sliter ihjäl sig liksom. Betygshetsen måste man göra någonting åt och det är det jag själv försöker göra nu, och så länge man inte gör dessa pauser till en ofta förekommande vana så är det ingen fara, har man lite självdisciplin (vilket jag tror att de flesta har, även om man kanske inte tror det) så är det ju egentligen bara bra. Det stressar ner rätt mycket egentligen. Känner man sig skoltrött och är helt öppen och ärlig mot sin lärare med det så accepterar de oftast det. Någon gång drabbas nog alla av skoltrötthet, särskilt under denna betygshets. Det är alltså någonting som är fullt naturligt.

Alltså, hetsa inte upp er över om man verkligen inte orkar med skolan för ett tag. Det händer oss alla någon gång. En paus hjälper ofta till stor del. I absolut värsta fall, om skoltröttheten tar över helt över en längre period och försvårar skolgången till en hög grad så finns det alltid flera chanser. Man kan ta ett sabbatsår och komma tillbaka till skolan, men detta kräver nog ännu högre självdisciplin än pluggpauser. En tanke man då borde ha i sitt huvud då är att vi i Sverige har stora förmåner med vår skola. På gymnasiet får man den grundutbildning som krävs för högskolebehörighet, och denna utbildning är helt gratis. Skiter man i denna får man ett helvete att söka jobb och om man sedan vill läsa upp några kurser på högskolan får man betala stora summor, som man som fattig student oftast inte har. Därför är det mycket bättre att ta tillvara på gymnasietiden, och är man extremt skoltrött så bör man se sig omkring efter lösningar på detta problem, exempelvis sabbatsår. Vill man inte vara så drastisk så kan man prata med sin syo och göra en ny, individuell studieplan. Det finns så mycket mer hjälp än som man som vilsen ungdom kanske tror, att kasta bort sina gymnasieår bör inte vara ens förstahandsval.

Bra musik under pluggpauser:

Bon Iver



while we go dancing

Bäst just nu (musik) är:
Mumford & Sons
The Tallest Man On Earth
Arcade Fire
The Decemberists
Vampire Weekend
Band of Horses
Local Natives
My Morning Jacket
Bon Iver (alltid)
Great Lake Swimmers
Volcano Choir
Horse Feathers
Midlake
Cold War Kids
Fleet Foxes

Sök på din favoritsökmotor. Eller kolla upp dem alla och många fler på min nya station: http://www.jango.com/stations/262146019/tunein?song_id=331222

Klart det bästa just nu.

Herrejisses vad aktiv jag blivit, förresten. Men det kanske bara är bra. Vad säger ni?


please, don't shoot me down


I will scream like an eagle
When i fly above your house
Just to bring salvation to peasants and their wives

And I see no point in landing
I see no need to learn
Cause from the day we're lifted we know we'll have to burn


like some child possessed, the beast howls in my veins

Jag tänkte skriva någonting politiskt idag, men sedan bestämde jag mig för att framstå som opartisk (även fast jag är fullt öppen med var jag står politiskt i allmänhet i vanliga fall) eftersom varje individ har rätt till sin egen åsikt i vårt avlånga land.

Sedan sket sig denna fina och omtänksamma tanke totalt.
Jag tycker ändå att man ska ha sin egen åsikt, men vad tänker egentligen ett parti som Sverigedemokraterna på? Eller ännu värre: de som väljer att rösta på det. Hur kan man inte inse att samma historia som när Hitler och NSDAP kom till makten i Tyskland håller på att upprepas i detta valfrihetens och "jämlikhetens" land? Alla har rätt till en egen åsikt, absolut, men ska man vara främlingsfientlig så ska man väl ändå vara det mot alla former av invandring? Främlingsfientlighet är någonting vi är födda med, så det är egentligen fullt förståeligt att den finns hos var och varannan. Dock så är det en mycket fin gräns mellan vad som är normalt och vad som är rasism.

Jimmie Åkesson och hans rasistiska (vad jag vill kalla det) parti har som löfte att stoppa "islameringen" av Sverige. Jämte detta har de dessutom goda förslag om stora förbättringar för pensionärerna, ett smart drag av Åkesson och hans följe med tanke på att det är just denna målgrupp som är de mest konservativa och de som är mest emot invandringen. Detta är ett tecken på att de inte är dumma, utan vet precis hur de ska gå tillväga för att locka röster, någonting som också var ett kännetecken för det tyska arbetarpartiet. De vet folkets ömma punkter och flirtar med dem med löften om det vi saknar. Får man sedan med sig en grupp i vårt samhälle brukar effekten bli i stil med sällskapsspelet Domino, faller en så faller fler (och till slut kanske alla?).

1930- och 40-talets europeiska historia är någonting som lätt glöms bort i detta skede. Med detta inlägg vill jag påminna om att SD's tankar spelar stort på och liknar Hitlers väg till makten under 30-talet. Om vi har slarvat bort dessa fruktansvärda händelser som skett för inte mer än 80 år sedan såhär snabbt borde drastiska åtgärder tas till. För hur kan man glömma något som detta redan nu? Hur kan vi veta konsekvenserna av Sverigedemokraternas plötsliga jättestöd och vad de har i kikarn för Sveriges framtid? Det vet vi inte. Men någonting säger mig att detta bara är början på en lång historia om stödet fortsätter (och kanske till och med eskalerar).

Jag röstade även via Facebook där de har ett val även för de under åldersgränsen eller de som inte får rösta av andra orsaker. Efter man röstat kunde man kolla statistiken över rösterna, där stödet för SD var skyhögt! På den mer detaljerade statistiken kunde man se hur olika åldersgrupper hade fördelat sina röster, där kunde man se att i grupperna 0-18 samt 18-25 låg Sverigedemokraterna i topp. Min första reaktion var en mindre chock, sedan tänkte jag efter lite mer. Är det verkligen så att stödet för detta främlingsfientliga parti är så stort hos unga? Det är oroväckande, tycker jag om så är fallet. En annan tanke for samtidigt upp, att väljare i alla åldrar (främst unga som vill göra revolt) vill provocera vårt samhälle och tänja på gränserna. Samtidigt är valet på Facebook ett fiktivt val, där slutresultatet inte spelar någon roll. På så sätt blir det lättare att lägga sin röst på detta parti. Denna tanke ska jag försöka hålla kvar hos mig, för allt annat skrämmer mig faktiskt en del.

Så snälla ni som står där framför valurnorna imorgon; lägg en tanke på detta innan ni röstar. Din röst är mer värdefull än du tror. 

  


i wear my garment so it shows





jag fick feeling

I DID IT!!
Jag choppade luggen igår. Fyfaaaan vad najsigt säger jag bara, och samtidigt underbart att slippa ha håret i ögonen (jag är som en femåring, har alltid håret i ansiktet även om jag försöker få bort det på alla möjliga sätt) och ser ju faktiskt samtidigt helt okej ut. Eller, faktiskt, snygg. Maha. 


Såhär glad blev jag i min nya, "ryska" look (som Benjamin kallar den). Fetnajs.

Den här veckan har varit så otroligt avslappnad, nästan inget plugg och inga planer, men min vardag har fyllts av små guldkorn ändå. Som igår, då fikade jag med några tjejer i min klass och en chailatte, jag har verkligen saknat att sitta ett gäng med varsin värmande kopp te/kaffe/annan drickbar vätska och bara prata utan att bry sig om tiden. Orsa och Mora, mina nya "hem"städer, börjar vänja sig vid mig och jag vid dem. Det går bra nu.

Andra orsaker till extas:
Att husbygget har gått galant och jag älskar min tapet över allt annat
Att jag från och med idag slipper hosta upp en slemboll varje morgon (varit förkyld/sjuk sedan i fredags för de som missat)
Att min nya Jangostation rockar fett
Att vi flyttar in om exakt fyra veckor(!!!!)




just the same but brand new

ohyeahohyeahohyeah

Chill dag idag. Började tolv, hade kultur- och idéhistoria med halvflummig lärare och miniklass (skönt, alla får ta lika mycket plats och man kommer närmare varandra), sedan engelska med vikarie och sist matte i 45 korta minuter. Tänkte egentligen gå på stödmatte (jag?!?!? ja.) så att jag ska kunna förstå grunderna i kapitlet, men den var inställd så jag åkte hem istället. Har efter det bara tagit det lugnt och snöat in mig på min käre favoritVarg på nytt (and lovin' it). Han är bara för bra.

Funderar även på att skaffa en kort lugg, Mia Wallace-style. Vad sägs?

Har ju haft hellugg flera gånger förut, en gång lite kortare, men nu känner jag som värsta chicken som tvivlar. Go for it or drop it? Hilfe.

Nu drar jag vidare.
Tjoflöjt!

my name is tristan, and i am alive









Finaste karlen någonsin.
http://www.youtube.com/watch?v=naPV1F9M8YQ&feature=player_embedded 

white horses, they will take me away

Var på Zornmuséets specialutställning med kulturklassen idag. Dessa har jag nu sett live, mitt framför mina ögon. Kan gott säga att de är mycket mer stunning i verkligheten också, så jag är glad att jag fick se dem.


Bruden

Frileuse

Fröknarna Salomon

Impressions de Londres

Kaikpaddlare

Margit

Sommarnöje

Törnsnåret

Vårt dagliga bröd

Midnatt

I Algers hamn

Mina favoriter är Fröknarna Salomon, Kaikpaddlare, Sommarnöje och I Algers hamn. Vilka är dina?

Jag har förresten glömt att fråga; vad tycks om den nya designen?

dory







cold and dry

Det är precis vad jag är just nu, kall och torr. Den totala motsatsen mot vad jag varit den större delen av dagen, som spenderats i Moras skogar med SPSPKU09 + SPEI09A. Vandring var på schemat och vi begav oss med stinna ryggsäckar ut på äventyr bland träd, mossa och bäckar. Första etappen, Mora-Eldris, gick väldigt smidigt eftersom vi gick främst på Vasaloppspåret som var brett och fint. Väl i Eldris så sattes ett tiotal stormkök upp och minestronesoppa var på menyn, vilket åkte ner i magsäcken helt utan problem med tanke på att min mage skrek efter mat. Vi var kvar där i ungefär en timme, sedan var det dags för etapp två (Eldris-Karlsberget-Rostberg), som jag trodde skulle vara mycket skönare och mer bekväm än den första, eftersom vi då skulle vara mätta och ha en kortare sträcka framför oss. Tji fick jag.

På denna sträcka fanns bäckar att korsas (med endast hala stenar som platser där förslagsvis en fot kunde placeras), branta uppförsbackar, bergspromenader på minimala stigar och fullt med insekter. Svetten lackade och jag trodde ärligt talat att jag skulle ge upp därute i Moraskogarna (och kanske "äntligen" bli den björnmat som jag så länge gnällt om att jag kommer att bli), men till slut hittade vi ut och fick pusta lite. Min grupp var sist på plats, men å andra sidan den enda som följt kartan till punkt och pricka; majoriteten av alla (eller ja, alla utom vi) hade totalt struntat i att gå uppför Karlsberget, vilket också besparade dem lång tid och stor möda. Därför tycker jag att min grupp ska ha en eloge för väl utfört arbete och stor äventyrslust. Vi är bäst.

Läxor borde göras nu, får se hur det blir. Ciao.

it's cold around me, the night is young

Trots att klockan precis blivit halv tio på kvällen är det nattsvart ute. Trots att det för bara två veckor sedan var potthett varje dag, och att svetten lackade på gemene mans (samt kvinnors) kroppar, så är kylan ikväll ett faktum. Trots att jag hellre vill vara någon helt annanstans just nu, sitter jag här och skriver (äntligen?) någonting lite...längre. Det var, som ni redan vet, ett tag sedan mina tankar skrevs ut i ord här. Kanske det finns en anledning? Ingen riktig direkt. Inte som jag kan komma på just nu. Tidens gång?

Samtidigt bör mottankar, argument, kommentarer till detta kanske borde existera? Det är ju minst sagt ett faktum när det kommer till mina knasiga, ofta invecklade, funderingar. Hur snabbt går solen ner om kvällarna? Vad har det för funktion? Det känns som att det måste finnas någon slags mening...

När blir det egentligen natt? Är det okej att det är frost ute fastän det bara är första veckan i september? I den svenska översättningen av Beethovens flerhundraåriga skapelse lyder en strof: "Juli, augusti och september, härlig sommar är det då". Om det ändå vore så väl.

Åh du sommar 2010, du slutade redan innan du börjat.

the distance between us seems to grow


Sjálfur kominn um borð, var farinn að berjast við bæjarlækinn sem hafði Þegar deytt svo margar.

RSS 2.0