game over

Halv förkylning, hemskt väder, mens på g och bara ickyick. Är för negativ för att skriva någonting av värde just nu, men tänkte ändå uppdatera. Så detta fick bli min uppdatering. Yay.

One thing that keeps me a bit happier though is Florence + the Machine.



speak galactic

Det är svårt att veta vad man ska klä på sig om man bestämmer sig för att gå utanför dörren these days, vädret skiftar snabbare än en gepards hastighet vid jakt och förvirringen är total. Antingen har man för lite kläder på sig, eller alldeles för mycket. Det smartaste då egentligen är att klä sig lager på lager, alternativt att ta med sig kläder, men vem vill egentligen släpa omkring på ett halvt ton kläder bara på grund av vädret? Och självklart lär man ha klätt sig alldeles lagom just då man släpar med sig denna övervikt av kläder, vädergudarna bestämmer sig säkerligen för att spela oss vanliga dödliga ett spratt när vi står där som fån med en rejäl backpackerväska proppad med kläder. Vad är detta egentligen? På en dag här i Orsa kan man uppleva stekande sol, spöregn, ljumma vindar och orkaner. Det händer alltid någonting, som jag nämnde i föregående inlägg.

Under de senaste två veckorna har dock vädret hållt sig mer på en typisk "svensk sommar"-nivå med halvljumma dagar och regn var och varannan timme. Rätt uselt sommarväder, med andra ord. Samtidigt har mina hemtrakter haft så mycket sol att de flesta boende på platsen lär vara i det närmaste friterade vid det här laget (fast även jag har ju fått bränna, som ni redan vet)...Orättvist? Ja. Särskilt när det åskar och man inte ens kan nyttja dåligt väder-aktiviteter på grund av risk för blixtnedslag eller strömavbrott. Stenåldern, here I come.

Apropå stenåldern, jag läste häromdagen att gåtan om huruvida ägget eller hönan kom först har blivit delvis löst. Forskare har kommit fram till att ett visst protein/hormon/whatever ÄMNE som finns i äggets skal (eller nåt, är ej särskilt påläst OKEJEJEJJEJ!?!?!) kommer från och "tillverkas" i hönans kropp, vilket bevisar att hönan kom först. Det jag inte riktigt förstår i detta är dock hur HÖNAN lyckades komma till vår planet... Poppade den bara upp helt plötsligt från ingenstans precis som ett popcorn? Eller vänta, popcorn kommer från majs(BOOOM där var den teorin död).. Eller kom de som en egentlig, högre utvecklad ras (som blivit skruvad helt åt helvete med tanke på att det är vi som äter hönor, ej tvärtom) från yttre rymden som bara väntar på rätt ögonblick att ta över jorden? Okej, nu gick jag kanske lite långt, men frågan kanske tål att tänkas på?

Eller också dumpar jag denna fråge- och tankeställning, eftersom människans nyfikenhet redan förstört så mycket i vår tillvaro och vår värld. Om vi inte hade varit så frågvisa och intresserade om VARFÖR allt finns, reaktioner och så vidare så hade vi aldrig gjort någonting idiotiskt (krig, miljöförstöring, brottsligheter osv) som förstör vårt samhälle samt vår framtid utan att ha tänkt igenom konsekvenserna av vårt handlande. Människan är ett nyfiket djur och strävar ständigt efter utveckling, som helst ska ske så snabbt som möjligt och på bekostnad av någon eller någonting annat än människan själv. Allt detta eftersom vi redan har utnämnt oss själva som de mest intelligenta samt värdefulla varelserna på vår planet. Men hur intelligenta är vi egentligen om vi förstör den planet vi tagit över? Många gånger tänker jag att Jorden hade varit mycket friskare och haft en extremt längre livstid än den kommer att ha efter vår tid på denna planet. Vi tänker idag på lösningar, vad vi ska göra när Tellus går under, förslag om avancerad teknik som kan förflytta vår ras till Månen eller Mars har givits, och bara detta tyder på vår skeva syn på vårt eget och andra individers värde. Ska vi fly från någonting vi själva har gjort, och med detta låta oskyldiga arter och individer få betala för våra misstag? Det är bara ytterligare ett bevis på människans egoism.

Detta får mig att tänka på en eventuell anledning till varför religion uppstod... Kanske var det ett sätt för oss människor att skylla ifrån oss redan i ett tidigt stadie? Jag menar, vi kan inte stå upp för och ta konsekvenserna för våra handlingar så länge de är eller har blivit till misstag, så kanske man valde i en primitiv tidsålder (fast då vi har fått vår möjlighet att tänka och filosofera (men kanske inte tillräckligt mycket ännu) att skylla ifrån sig på någonting som egentligen inte fanns för blotta ögat. Jag menar inte att religion är någonting som endast uppfunnits som en utväg för beskyllningar, det finns extremt många bra saker med religion och tro, bara att det kanske finns ett samband i detta? Själv är jag inte religiös, jag är född kristen och uppvuxen i ett kristet samhälle med denna tro, men jag har aldrig tillbett en gud eller liknande. På något sätt tror jag ändå att det finns någonting, en högre kraft och makt som bestämmer vårt öde under tiden vi lever. Jag vill liksom känna att det finns en mening till att vi lever, och det är detta som jag kallar för min Gud. Känslan av att jag inte är ensam, och att det finns en mening med allt som sker.

en það besta sem guð hefur skapað
er nýr dagur

det bästa som Gud har skapat
är en ny dag


i en värld full av liv

Pluppetiploppetiplupp!
Har varit väldigt inaktiv här nu eftersom mycket sker och händer i dagens läge. Sedan en vecka tillbaka har jag ny jobbat på OrsaYran, som hade sin första yra av fem idag. Jag fick hjälpta till på hotellet med incheckning för alla musikanter, och där fanns flertalet av kändisar (nåväl, människor jag sett på teve men inte kan namnet på). Pratade även lite med en viss Fredrik Swahn, som jag inte tror att så många vet vem det är men jag kan meddela er att han är en grym sångare som bland annat varit med i flertalet svenska helgmys-program såsom Melodifestivalen och Så ska det låta, och det med bravur, pipan är rejäl. Vädret har varit underbart men på gränsen till lite för varmt, åtminstone inne på hotellet där deras LUFTKONDITIONERING var rätt så hårt ur funktion, samtidigt som mängden kalluft minskade i takt med mängden människor i lokalen.

I lördags hade Orsa (och största delarna av vårt avlånga land) en rejäl temperaturtopp. Men vad de flesta andra platser inte fick erfara så anlände även ett rejält åsk- och blåsväder, nästan bättre kallat STORM hit. Personligen var jag ute och cyklade mot campingen när jag hörde det första mullret, och när jag väl tagit mig dit så ökade blixtarna och dundret, vilket var extremt häftigt att se från udden där. Några regndroppar föll från skyn efter några minuter, fler och fler med mindre och mindre tidsintervall, så jag beslöt mig för att börja vandra lite långsamt hemåt med cykeln och sedan börja cykla efter ett tiotal meter. Det jag (och ingen annan heller) inte anade då var att det skulle bli så mycket värre än det.. Jag hann bara cykla en liten bit så dundrade det till rejält och den största skur jag träffat på sedan Gudruns intrång i våra liv under början av 2000-talet var rakt över mig. Eller, närmare bestämt, attackerade mig i en infallsvinkel som nästan kändes nittiogradig från min högra sida... Dyngsur blev jag efter några sekunder, cyklingen gick trögt och jag såg ingenting, jag cyklade med handen över ögonen så jag skulle kunna se någonting när kottar började flyga som hagelskott över mig och jag ökade farten. Flög som skjuten ur en kanon över Orsas gator och var sedan hemma, kramade ur kläderna utanför dörren och några minuter efter var allt över. Lika snabbt som det kom var det borta.

När jag sedan diskuterade detta med diverse olika människor i efterhand fick jag reda på att jag kommit väldigt lindrigt undan - människor hade blåst ner i diken och andra hade blivit av med sin middag (pizzan hade fullkomligt flugit bort från tallriken), gjutjärnsbänkar hade flyttats och bilar hade skakat. Träd hade klyvits och välts omkull och dörrar hade lossnat från sina gångjärn, husvagnar hade träffats av nedfallna träd och människor ropade "Ta skydd!" till varandra.

Ja, vad säger man? Även i en liten by i ingemansland kan saker och ting ske. Allt händer i Orsa, helt enkelt.


Bränna made timmarna innan stormen. Turning nigger baby.
[KLICKA FÖR STÖRRE BILD]

RSS 2.0